0212 549 70 91 - 92

Paslanmaz Çelik Nedir?

Paslanmaz Çelik Nedir?

Birçok farklı sektörde kullanılan paslanmaz çelikler, en önemli ürünler içerisinde yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere paslanmaz olması sebebiyle, uzun vadede sağlıklı şekilde kullanım imkanı verir. Aynı zamanda aşınmaya karşı sağlamış olduğu direnç eşliğinde, farklı alanlardaki yapıların güçlü olmasına olanak tanır. Tabii aynı zamanda pek çok kişi paslanmaz çelik nedir sorusunun cevabını merak ediyor.

 Çeliğe minimum düzeyde %10,5 ile %11 arasında krom eklenmek suretiyle hazırlanan alaşım paslanmaz çelik olarak ifade edilmektedir. Böylece içerisindeki yapısı sayesinde dış koşullara karşı direnç göstererek kalitesini korur. Özellikle de korozyon ya da paslanma yapmamasının yanı sıra, diğer çeliklerde olduğu gibi üzerinde su tutmaz.

 Paslanmaz Çelik Alaşımı Konusunda Bilgi

 Paslanmaz çelikler bir alaşım olarak öne çıkar ve günümüzde geniş kullanım alanına sahiptir. Bu alaşım ise belirli bir miktar dahilinde çeliğin içerisine eklenen krom ile birlikte sağlanır. Özel aşamalar doğrusunda yapılan süreç eşliğinde, krom yaklaşık olarak %10,5 ile %11 arasında çeliğe eklenerek işlem tamamlanır. Böylece ortaya çıkan madde paslanmaz çelik alaşımı olarak ifade edilmektedir.

 Sağlamış olduğu özellikler ve dayanıklılık eşliğinde günümüzde birçok farklı alanda kullanılır. Özellikle zaten söz konusu paslanmaz olduğu zaman sağlıklı bir ürün kullanım anlamına gelmektedir. İnsan sağlığını koruyan yapısı sayesinde iç ve dış birçok mimari yapıda değerlendirilmektedir. Bu bağlamda hem çelik hem de krom bir alaşım oluşturarak karışım üzerinden kullanılır.

 Paslanmaz Çelik Sınıfları Nelerdir?

 Genel olarak paslanmaz çelik sınıfları genel olarak 5 temel sınıfta meydana gelir ve oluşur. Bunlar üretimi ve kullanımı ile beraber değerlendirilmesi açısından farklılık göstermektedir.

 – Östenitik Paslanmaz

 – Ferritik Paslanmaz

 – Martensetik Paslanmaz

 – Dubleks Paslanmaz

 – Çökelme ile sertleşebilen paslanmaz ürünler

 Bu şekilde yukarıda verilen farklı sınıflandırma doğrultusunda paslanmaz çelik ürünler bulunmaktadır. Belirli oranda krom eklenmesi üzerinden hazırlanmış olan bu ürünler, amaca uygun değişik yerlerde değerlendirilir.

 Tabii içerisine katılan krom miktarı ve aynı zamanda diğer alaşımlar doğrultusunda, sınıflandırma buna uygun olarak ele alınmaktadır. Elbette bu durum ise kullanılacak amaca bağlı olarak değişik alanlar için üretimden geçerek hazırlanır.

 Paslanmaz Çelik Özellikleri Nelerdir?

 Sağlamış olduğu birçok özellik ile beraber günümüzde paslanmaz çelikler vazgeçilmez ürünler içerisinde yer alır. Hayatın birçok farklı alanında değerlendirildiklerini söylemek mümkündür. Tabii burada değerlendirilmesinin nedeni krom eklemesi ile beraber ortaya çıkan paslanmaz çelik alaşımının özellikleridir.

 – Korozyon yaşatmaz.

 – Paslanma yaratmaz.

 – Sıradan çeliklerde olduğu gibi üzerinde herhangi bir su lekesi tutmaz.

 – Farklı oranda içerisinde krom barındır.

 – Uzun vadeli dış aşamaya karşı korur.

 – Dayanıklı ve güçlü bir yapıya sahiptir.

 Genel çerçevede öne çıkan bu özellikleri ile beraber paslanmaz çelikler değerlendirilmektedir. Tabii bu durum paslanmaz çelik üzerinden krom miktarının eklenmesine göre değişkenlik gösterebilir. Bu doğrultu dayanıklılığı ve diğer özellikleri de farklılık yaratmak suretiyle değişik alanlarda kullanılmaktadır.

 Paslanmaz Çelik Nerelerde Kullanılır?

 Oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahip olması ile beraber paslanmaz çelikler günümüzün en önemli yapıları içerisinde yer almaktadır. Özellikle bu konuda akla gelebilecek olan birçok farklı yerde değerlendirildiğini söylemek gerekir.

 – Mutfak araç gereçleri

 – Tekne imalatı

 – Santral üretimi

 – Araba parçaları

 – Endüstriyel makine parçaları

 – Havacılık ve uzay sanayi

 – Bina iç ve dış cephe

 – Aksesuarlar

 – İnşaat demirleri

 Bu ve benzeri gibi daha birçok farklı alanda geniş yelpazede kullanım olanağı tanımaktadır. Taşımış olduğu özellikleri ve dayanıklılığı ile beraber paslanmaz çelikler aynı zamanda önemli bir sağlık sunar.

270 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN